Güncel Yara Tedavisi ve Klinik Uygulamalar Sempozyumu düzenlendi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öncülüğünde "Güncel Yara Tedavisi ve Klinik Uygulamalar Sempozyumu" düzenlendi.

EĞİTİM 23.06.2022, 11:29 23.06.2022, 13:44
Güncel Yara Tedavisi ve Klinik Uygulamalar Sempozyumu düzenlendi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesince Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinde "Güncel Yara Tedavisi ve Klinik Uygulamalar Sempozyumu" düzenlendi.

Prof. Dr. Hakan Uncu, yara tedavisinin tıbbın hemen hemen her branşını ilgilendirdiğini vurgulayarak güncel ve doğru tedavi yaklaşımlarının sağlık açısından önemini vurguladı. Diyabete bağlı yaralarda uygulanan yanlış tedavinin ölüme neden olabildiğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı: "Dünyada her 20 saniyede bir diyabet nedeniyle bir kişinin bacağı kesiliyor."

4 HAFTA İÇİNDE İYLEŞMEYEN YARALARDA TEDAVİ DAHA ÖNEMLİ

Özellikle 4 hafta içinde iyileşmeyerek kronik hale gelen yaralarda uygulanan tedavi biçiminin daha da önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Uncu, "En çok toplardamar ve atardamar hastalıkları ile diyabete bağlı açılan yaralarla karşılaşıyoruz. Bunlardan sonra basınç ülseri dediğimiz uzun süre yatmaya bağlı yaralarla karşılıyoruz. Örneğin, felç geçiren hastaların, yatağa veya tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin sürekli aynı pozisyonda kalmaları sebebiyle bu yaralar olabiliyor." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Hakan Uncu, sempozyumda hastaların yaralarının sebebinin belirlenmesi için yapılması gerekenler ile güncel tedavi yollarının ele alınacağı bilgisini paylaştı.

Çok sayıda sağlıkçının katıldığı sempozyumun açılışında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Akın Kaya ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Aycan da konuşma yaptı.

YARANIN ÖNLENMESİ, TEDAVİSİNDEN DAHA KOLAY VE EKONOMİK

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Hatice Ayhan, yaranın önlenmesinin tedavi edilmesinden daha kolay ve ekonomik olduğuna vurgu yaptı. Basınç yaralanmalarının önlenmesi ne yönelik risk değerlendirme ölçeklerini ve koruyucu faktörleri katılımcılarla paylaşan Ayhan, yeterli hastane destek sistemleri ve nitelikli hemşirelik bakımı ile basınç yaralanmalarının önlenmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Derya Suluhan, çocukluk döneminde basınç yaralanmalarının görülme sıklığından bahsetti. Bakım yönetiminin altını çizen Suluhan, “Başarı, bakımı planlamak, izlemek ve ekip çalışmasıyla mümkündür” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)