Ağır depresyon tedavisinde sihirli mantarlar kullanılabilir

Bilim insanları, uyuşturucu madde olarak da kullanılan halüsinojen mantarların (magic mushroom) içeriğinde bulunan psilosibin bileşeninin 25 miligramlık sentetik formunun "tedaviye dirençli depresyonun" tedavisinde kullanılabildiğini ortaya koydu.

BİLİM 04.11.2022, 10:00 04.11.2022, 11:02
Ağır depresyon tedavisinde sihirli mantarlar kullanılabilir

The New England Journal of Medicine dergisinde bulguları yayımlanan araştırmaya göre, sentetik psilosibinin 1, 10 ve 25 miligramlık dozlarının "tedaviye dirençli depresyon" vakalarına karşı etkileri incelendi.

Araştırmanın klinik deneyleri, ABD, Kanada, İngiltere'nin yanı sıra 7 Avrupa ülkesinde 233 kişi üzerinde yapıldı.

KLİNİK DEĞERLERDE KAYDA DEĞER İYİLEŞME GÖRÜLDÜ

12 haftalık klinik deneylerde, psilosibinin 25 miligramlık dozunu alan kişilerin yüzde 37'sinde kayda değer iyileşme tespit edildi.

Araştırmacılardan, İngiltere'deki Oxford Üniversitesinde görevli Dr. Guy Goodwin, psilosibinin 25 miligramlık sentetik formunun "tedaviye dirençli depresyon" vakalarının tedavisine "hızlı ve etkili" sonuç verdiğini bildirdi.

GÜNLÜK BİR DOZ ÜÇ HAFTADA ETKİLİ OLUYOR

Johns Hopkins Hastanesinden Profesör Matthew Johnson, 25 miligramlık psilosibinin "günlük bir dozunun sadece üç haftada etkili olduğunu ve klinik olarak (hastada) anlamlı bir iyileşme görüldüğünü" ifade etti.

King's College London'da psikofarmakoloji ve duygu durum bozuklukları profesörü olan Anthony Cleare da söz konusu psilosibinin sentetik formunun antidepresanlardan daha kısa sürede sonuç verdiğine dikkati çekti.

YAN ETKİ ÇALIŞMALARININ SÜRDÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Cleare, ilacın etkisini 3 ay sonra yitirmeye başladığını, bazı güvenlik prosedürlerinin uygulandığını ancak yan etkilerinin "tam olarak" bilinmediğini belirterek çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Dünyada yaklaşık 100 milyon kişide "tedaviye dirençli depresyon" tespit edildiği belirtiliyor.

Yorumlar (0)