Tıbbiye Bülteni

Quercetin, Covid 19’un vücudumuza bağlanmasını önlüyor

ÖZEL HABER

Amerikan Kimya Topluluğu tarafından 70 yıldır çıkarılan ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’ dergisinde Quercetin molekülünün corona virüsün ACE2 reseptörüne bağlanmayı engellediği gösterildi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca, Quercetin İçeren besinlerin veya takviye ürünlerinin güçlü bir antioksidan, iltihap önleyici ve virüslere karşı savaşta kuvvetli bir şekilde bağışıklık sistemini destekleyen bir polienol bileşiği olduğunu hatırlattı.

QUERCETİN, COVİD’İN VÜCUDUMUZA BAĞLANMASINI ENGELLİYOR

Konuya ilişkin olarak Prof. Dr. Vefik Arıca, “Quercetin maddesinin koruna virüsün ‘spike’ denilen çıkıntılı proteinin vücudumuzdaki ACE2 Reseptörlerine bağlanmayı engellediğini ve böylelikle Covid 19 enfeksiyonunu önleyebileceği ve oluşabilecek akciğer hasarını engelleyerek ölüm oranlarını azaltabileceği bilimsel bir makale de gösterilmiş oldu” dedi.

COVİD 19’UN NEDEN OLDUĞU AKCİĞER HASARINI ENGELLİYOR

Quercetin, alındıktan sonra vücutta en çok akciğer, böbrek, kalp ve kaslarda bir hafta boyunca depolandığını bildiren Arıca, “SARS-CoV2 Hücrelere girmek için ACE2 reseptörünün kullanır. Bunun sonucunda ortaya çıkan etkileşim sonucu hücre hasarı ve en sonunda akciğer hasarı gelişerek, zatürre oluşturarak yoğun bakıma gidişatı ve ölümü artırabilmektedir” açıklamasını yaptı.

TÜKETTİĞİMİZ GIDALARDA DA QUERCETİN VAR

Quercetin maddesinin bulunduğu besinlere dikkat çeken Arıca en çok kırmızı soğan, biber, çilek, kuşkonmaz, narenciye, kiraz, vişne, domates, kırmızı elma, kırmızı üzüm, brokoli, lahana, kırmızı marul, kızılcık, yabanmersini, ahududu ve çayda bulunmakta. Ortalama bir insanın çeşitli gıda kaynakları aracılığıyla günlük olarak 10 ila 100 mg tükettiği tahmin edilmektedir” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.