Yoğum bakıma alınan gebelerin tümü aşısız: Her hafta 100'ün üzerinde yeni vaka

Trabzon'da geçtiğimiz hafta 150 gebe kadına Covid 19 tanısı konuldu, delta varyantının çok yaygın olduğu bilinen bölgede yoğun bakıma başvuran hastaların tümü aşısız. Uzmanların önerisi ise Biontech aşısı.

SAĞLIK 13.09.2021, 15:58 13.09.2021, 12:54
Yoğum bakıma alınan gebelerin tümü aşısız: Her hafta 100'ün üzerinde yeni vaka

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, gebelerde Covid-19 vakalarında yaklaşık 5 kat artış yaşandığını ve geçtiğimiz hafta 150 hamile kadına Covid 19 tanısı konulduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

“20'sini yatarak tedavi ettik. Geçen yıl bu zamanlarda 1-2 vaka görürken, şu an her hafta 100’ün üzerinde Covid'li gebe görüyoruz. Büyük bir kısmını da yatırıyoruz. Özellikle 35 yaş üstü, vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olan, kronik hastalığı olan gebelerde Covid-19 enfeksiyonu daha ağır seyrediyor. Gebeler aniden kötüleşiyor. Ciddi solunum sıkıntısıyla birlikte yoğun bakıma alınıyor. Ağır geçiren hasta grubu da genellikle genç insanlar. Erken doğum yapmak zorunda kalabiliyorlar ya da bebekler anne karnında ölebiliyor. Hem anne hem bebek için olumsuz süreçler söz konusu oluyor. Artan Covid-19 vakaları nedeniyle yataklı servislerimizi Kovid servislerine dönüştürüyoruz. Yoğun bakım ihtiyacı olan, ağır enfeksiyon nedeniyle erken doğum yapmak zorunda kalan ya da bebeği karnında ölen anne sayımızda da artış yaşıyoruz."

AŞI GEBELERDE YAYGIN OLMADIĞI İÇİN HER HAFTA 100'ÜN ÜZERİNDE GEBE COVİD'E YAKALANIYOR

Her hafta 100'ün üzerinde anne adayında yeni Covid 19 vakası tespit edildiğini ve anne karnında ölümlerin ise 3 kat arttığını belirten Bayoğlu Tekin, "Aşılanma gebelerde çok yaygın olmadığı için, hastalarımız tümü aşısız" dedi. 

Prof. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, gebelikte üçüncü aydan sonra koronavirüs aşısının güvenli şekilde yaptırılabileceğini söyleyerek, "Yapılmaması için herhangi bir aksi veri yok. Aşıya bağlı oluşan yan etkilerde, Covid-19'a bağlı oluşabilecek yan etkilerden çok çok daha hafif. Geçen yıla göre bu yıl durum çok daha kötü. Eskiden haftada bir ya da ayda bir kaç kez kovidli gebe doğumu gerçekleştirirken günlük rutinimiz haline döndü. Her gün 2-3 Covid-19'lu hasta doğum yapıyor ya da acil sezaryene alıyoruz." dedi.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

ÜLKE GENELİNDE COVİD 19 NEDENİYLE ANNE ÖLÜMLERİ ARTIYOR

Prof. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, "Sadece Trabzon’da 7 anneyi Covid-19 nedeniyle kaybettik. Ülke genelinde anne ölümleri artmakta. 100 binde 14 gibi dünyada çok daha düşük oranlara sahipken, günümüzde anne ölüm oranlarında çok belirgin artış yaşandı. Anne karnında bebeklerin ölüm oranı 3 kat arttı. Anne adayı erken doğum yaptıysa ve anne karnında Covid'in yol açtığı zatürreye bağlı olarak oksijensiz kalıp etkilenen bebeklerin seyri kötü oluyor. Uzun süreli yoğun bakımda kalabiliyor. Çoğu ölebiliyor bu durumda. 500-600 gram doğurtmak zorunda kaldığımız bebekler oluyor. Bu bebeklerin yaşama şansı biraz daha düşük.” diye konuştu.

Covid geçiren gebelerde pıhtı atma sorununun baş gösterdiğini belirten Prof. Dr. Tekin, hem gebelik boyunca hem de lohusalık döneminde kan sulandırıcı ilaç kullanılması gerektiğini söyledi.

GEBELERE SİNOVAC ETKİ ETMİYOR, BİONTECH AŞISI OLUNMALI

Trabzon’da Delta varyantının çok yaygın olduğunu, bu nedenle Biontech aşısının tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tekin, Sinovac aşısının hiçbir etkisinin olmadığını ekledi.

Hamilelikte geçirilen Covid-19'un bebeğin beyin gelişiminde anomali ya da organ gelişiminde probleme neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Bayoğlu Tekin, “Hem kendimiz hem de bebeğimiz için maske, mesafe, temizlik gibi kişisel koruyucu önlemlere özen gösterelim ve Covid-19 aşısı olmayı ihmal etmeyelim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar (0)