Yemek, şeker ve çikolata çocuklara ‘ödül’ olarak verilmemeli

Prof. Dr. Ayşe Merve Usta, obeziteyi teitkleyen hızlı gıdalar, şekerler ve hızlı yemeklerin hiçbir zaman ödül olmaması gerektiğinin, çocuklara hiçbir zaman ödül olarak verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

SAĞLIK 30.11.2021, 10:14 30.11.2021, 12:14
Yemek, şeker ve çikolata çocuklara ‘ödül’ olarak verilmemeli

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroentereloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Merve Usta, salgın sürecinde çocuklarda şişmanlığın çok arttığını belirterek, "Yemek hiçbir zaman ödül olmamalı. Beslenme güzel bir iletişimdir, sofrada ailece yenmelidir. Çocuğa ödül olarak 'yemek, şeker, çikolata vereceğim' denmemeli. Hazır gıdalar, şekerler, hızlı yemek obeziteyi tetikliyor." ifadelerini kullandı.

SALGINDA ÇOCUKLARDA ŞİŞMANLIK ÇOK ARTTI

Prof. Dr. Usta, Covid-19 pandemisinin çocukların beslenmesi açısından da dezavantaj oluşturduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"Hepimiz evlere kapandık, salgınla birlikte obezitede belirgin artış oldu. Hem ekran başında hızlı beslenme, gece beslenmeleri, atıştırmalıklar çocukların beslenmesini olumsuz etkiledi. Salgın sürecinde çocuklarda şişmanlık çok arttı, hareket azaldı. Bu bakımdan polikliniklerde daha çok şişman çocukları görüyoruz. Obez çocuklarda koronavirüs çok daha ağır seyrediyor. Salgın sürecinden biraz uzaklaşıyoruz. Daha sağlıklı beslenme açısından, gece beslenmemek, ıvır zıvır yememek, daha sağlıklı ev yemekleri yemek, dışarıdan hızlı besinler tüketmemek gerekiyor."

İKİ YAŞINA KADARKİ BESLENME HAYAT BOYU ÇOCUĞU ETKİLİYOR

Obezitenin koronavirüste özellikle şişman çocuklar için risk faktörü olduğunu belirten Usta, beslenmenin tüm vücut için önemli olduğunu, ilk iki yaşta çocuğun beslenmesinin tüm hayatı boyunca onu etkileyeceğini bildirdi.

İYİ BESLENENLER HASTALIKLARDAN KORUNUR

İyi beslenmeyle çeşitli hastalıklardan korunabilineceğini aktaran Usta, "İyi beslenen, sebzesini, meyvesini, proteinini alan, hareketi güzel olan çocukların gelişimi uygun standartta gidiyorsa ek takviyeler vermek gerekmiyor. Türkiye'de çocuklara sadece D vitamini ve demir desteği veriyoruz. Güzel beslenen çocuklarda vitamin desteğine ihtiyaç olmuyor." şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARA ÖDÜL OLARAK YEMEK, ŞEKER VE ÇİKOLATA VERİLMEMELİ

Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocukların her zaman kahvaltılarını yapmaları çok önemli. Hızlı beslenmemeliler, televizyon karşısında yemek yememeliler. Ev yemekleriyle beslensinler. Geleneksel Türk mutfağımız çok güzel, sağlıklı. Her tür besini, vitamini, minerali ondan alabiliyoruz. Öğünlerini atlamamalarını öneririm. Yemek hiçbir zaman ödül olmamalı. Beslenme güzel bir iletişimdir, sofrada ailece yenmelidir. Çocuğa ödül olarak 'yemek, şeker, çikolata vereceğim' denmemeli. Hazır gıdalar, şekerler, hızlı yemek obeziteyi tetikliyor. Bu da kalp, tansiyon, diyabet başta olmak üzere birçok hastalığı beraberinde getiriyor."

ALIŞVERİŞTE SEBZE MEYVELERİ ÇOCUKLARA SEÇTİRMELİYİZ

Çocuklara fast-food ürünlerinin sözünü vermenin de doğru olmadığını vurgulayan Usta, onlara sağlıklı atıştırmalıkları önermek, kuru meyve ve yoğurdu yemeğe katmak gerektiğini aktardı.

Çocuklara beslenme alışkanlığı kazandırmanın önemine işaret eden Usta, "Alışverişlere çocukları dahil etmeliyiz, sebzeleri meyveleri onlara seçtirmeliyiz. Evde salata yaptırmalıyız, birlikte tatlı yapmalıyız." dedi.

Yorumlar (0)