Yaşa göre vitaminler nasıl alınmalı?

Hangi vitamin, vücutta hangi eksikliği gideriyor? Yaş aldıkça hangi vitamin takviyeleri hekim kontrolünde kullanılmalı?

SAĞLIK 03.08.2021, 14:09 03.08.2021, 14:18
Yaşa göre vitaminler nasıl alınmalı?

Kalsiyum

Yaşla birlikte, kalsiyum emilimi azalmaya başlar. Bu, özellikle kadınlar için kemiklerin daha kolay kırılmasına (osteoporoz) neden olabilir. Kalsiyum, kasların, sinirlerin, hücrelerin ve kan damarlarının doğru çalışmasına yardımcı olur. 50 yaş üstü kadınlar ve 70 yaş üstü erkekler diğer yetişkinlerden yaklaşık yüzde 20 daha fazla kalsiyum almalıdır. Süt, yoğurt ve peynir iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

B12 vitamini

Kan ve sinir hücrelerinin yapımına yardımcı olur. Et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardan doğal olarak alınır. Haplar, aşılar ve "B12 ile güçlendirilmiş" yiyecekler B12 diğer kaynaklarıdır.

D vitamini

Vücudunuzun kalsiyumu emmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır. Bu nedenle, osteoporozu önlemeye yardımcı olmak için kalsiyum ve D vitamini birlikte alınmalıdır. D vitamini ayrıca kasların, sinirlerin ve bağışıklık sisteminin doğru çalışmasına yardımcı olur. Çoğu insan güneş ışığından bir miktar D vitamini alır. Ancak insan vücudu yaş aldıkça güneş ışınlarını D vitaminine daha az dönüştürür. Bu vitamini yiyeceklerden almak daha zordur, ancak somon, uskumru ve sardalye gibi yağlı balıklar iyi D vitamini kaynaklarıdır.

(Fotoğraf: Anadolu Ajansı)

B6 vitamini

Vücut B6 vitaminini mikroplarla savaşmak ve enerji üretmek için kullanır. Ayrıca bebeklerin beyinlerinin büyümesine yardımcı olur. Yaş aldıkça B6'ya ihtiyaç artar. Bazı araştırmalara göre, yaşlılarda yüksek B6 kan seviyeleri ile hafızanın iyileşmesi arasında bağlantı bulundu. Ancak vitaminler, demanslı bireylerde zihinsel yeteneklerin gelişimine katkı sağlamıyor. Nohut, kolay bulunabilen bir B6 kaynağıdır. Karaciğer, yağlı balıklar da iyi B6 vitaminleri arasında yer alır.

Magnezyum

Vücudunuzun protein ve kemik yapmasına yardımcı olur ve kan şekerinizi sabit tutar. Fındık, tohum ve yapraklı yeşillikler magnezyum içerir.

Probiyotikler

Bu "dost" bakteriler bağırsaklar için faydalıdır. Probiyotikleri yoğurt veya lahana turşusu gibi fermente gıdalardan veya takviyelerden almak mümkündür. İshal veya irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim sorunlarına yardımcı olabilen takviyelerdir. Sağlıklıysanız probiyotikler muhtemelen güvenlidir. Ancak herhangi bir tıbbi sorununuz veya zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa önce doktora danışmak gerekmektedir.

Omega-3'ler

Bu yağ asitlerine “temel” adı verilir çünkü insan vücudu üretemez. Göz ve beyin için önemlidir. Ayrıca, körlüğe neden olabilen Alzheimer, artrit ve maküler dejenerasyon gibi yaşa bağlı hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilirler. Omega-3'ler genellikle yağlı balık, ceviz, kanola yağı veya keten tohumu gibi yiyeceklerden temin edilebilir.

(Fotoğraf: Anadolu Ajansı)

Çinko

Çinko, koku ve tat alma duyusuna yardımcı olurarak enfeksiyonlarla ve iltihapla savaşır. Çinko, ayrıca görüşünüzü koruyabilir. İstiridye ve sığır eti bu mineralin en iyi kaynağıdır.

Selenyum

Hücreleri hasar ve enfeksiyondan korur ve tiroidlerinizin doğru şekilde çalışmasını sağlar. Selenyum ayrıca kasları güçlü tutabilir ve bunama, bazı kanser türleri ve tiroid hastalığı gibi yaşa bağlı hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Çok fazla selenyum takviyesi alınması durumunda saç dökülmesi ve tırnakların kırılgan olması gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Potasyum

Potasyum, kalp, böbrekler, kas ve sinirler dahil olmak üzere insan vücudunda önemli bir rol oynar. Ayrıca felç, yüksek tansiyon ve osteoporoza karşı korunmaya yardımcı olur. Kuru kayısı, muz, ıspanak, süt ve yoğurt iyi potasyum kaynaklarıdır.

Lif

Vücut yaş aldıkça lif alımı önemli hale gelir. Lif, felçlere karşı korunmaya yardımcı olur, daha düzenli kaka yapmanıza yardımcı olur ve kolesterol ve kan şekerinizi düşürür. Yaşlı vücutlarda büyük faydalar sağlar. 50 yaşın üzerindeki kadınlar günde en az 21 gram almalı, erkeklerin ise 30 gram alması gerekiyor, ancak çoğu insan o kadarını almıyor. Bu, yaklaşık 6-8 porsiyon kepekli tahıl veya 8-10 porsiyon sebzeye eşittir.

Kaynak: WebMD

Yorumlar (0)