Sigara ve alkol bağımlılığı böbreklere zarar veriyor

Sigara ve alkol bağımlılığı böbrek hastalıklarını beraberinde getiriyor. Protein, tuz ve gazlı içeceklerin fazla tüketilmesi böbreklerde hasara yol açıyor. Fazla antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların alınması da böbreklere zarar verebiliyor.

SAĞLIK 03.03.2021, 10:00 03.03.2021, 09:30
Sigara ve alkol bağımlılığı böbreklere zarar veriyor

Bir enfeksiyona yakalandığınızda ise, vücudunuz onunla savaşmak için antikor adı verilen proteinler üretir. Fazladan olanlar böbreklerinizin filtrelenen kısımlarına yerleşebilir ve onları iltihaplandırabilir. Genellikle uzun sürmez, ancak bazı kişilerde böbrek hasarı kalıcı olabilir.

AŞIRI TÜKETİLMESİ DURUMUNDA BÖBREKLERE ZARAR VEREBİLECEK BESİNLER

Protein, sağlıklı bir diyet için gereklidir ancak böbrekleriniz normal çalışmıyorsa, fazla protein tüketmek böbrekleri aşırı yorabilir. Çözüm olarak küçük porsiyonlarda yumurta, balık, fasulye ve kuruyemişler gibi farklı iyi protein türleri tüketilebilir. 

Bazı insanlarda çok fazla tuz tüketimi, kan basıncını yükseltebilir ve böbrek hasarını hızlandırabilir. Ayrıca mide bulantısı, şiddetli ağrı ve idrar sorununa neden olabilen böbrek taşlarına da yol açabilir.

Günde iki veya daha fazla gazlı içecek içildiğinde böbrek hastalığına yakalanma olasılığı yükseliyor. Bir araştırmaya göre, diyet gazlı içecek içen kadınların böbrekleri, diğer kadınlara kıyasla 20 yıl sonra yüzde 30 daha az işlev göstermekte. Araştırmada, şekerle tatlandırılmış içeceklerin aynı etkiye sahip olmadığı görülüyor.

İLAÇ KULLANIMINA DA DİKKAT EDİLMELİ

Bakterilerle savaşan antibiyotik ilaçlar, çok sık kullanırsanız böbreklerinize zarar verebilir. Böbreklerin iyi çalışmaması durumunda ise etkisi daha ciddidir. Antibiyotiklerin penisilin, sülfonamidler ve sefalosporinler gibi bazı türlerinin sorunlara neden olma ihtimali daha yüksektir.

Düzenli olarak alınan büyük miktarlarda reçetesiz ağrı kesici ilaçlar da böbreklerinize zarar verebilir.

BAĞIMLILIKLAR DA BÖBREKLERE ZARAR VERİYOR

Sigara, böbrek hastalığının en önemli iki nedeni olan yüksek tansiyon ve tip-2 diyabetin ilerlemesine neden oluyor. Aynı zamanda bu hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçları da etkileyebiliyor. Sigara, böbreklere kan akışını yavaşlatıyor ve halihazırda böbrek hastalığı olan kişilerde böbrek sorunlarına neden olabiliyor.

Kronik olarak alkol tüketenler, kronik böbrek hastalığı riskini artırabilir. 2 saatten kısa sürede dört veya beş içkiden fazla tüketmek "akut böbrek hasarına" neden oluyor. Bu durum, ciddi böbrek hasarlarına yol açabilir ve nitekim diyalize ihtiyaç duyulabilir.

Çok uzun süre spor yapmak hasarlı kas dokusunun çok hızlı parçalanmasına neden oluyor. Bu, böbreklerinize zarar verebilir. Aşırıya kaçmadan, antrenmanlarınızı kademeli olarak oluşturun. yüksek sıcaklık ve nemde çalışmaktan kaçının.

Yorumlar (0)