SBÜ Rektörü Erdöl: Özel sektöre de düzenleme şart

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü ve Akşam Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, kaleme aldığı yazısında beyaz reformun sürdürülebilirliği için kamudan özele kaçışın ve kamuya tekrar geri dönüşün sebepleri iyice irdelenmesi gerektiğini ifade etti.

SAĞLIK 26.09.2022, 11:06 Ahmet Balcı
SBÜ Rektörü Erdöl: Özel sektöre de düzenleme şart

Akşam'da kaleme aldığın yazısında beyaz reformla yapılan düzenlemelerle sağlıkta dönüşümün kanayan yarası olan kamudan özel sektöre geçen hekimlerin önemli bir kısmının kamuya geri dönmeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Cevdet Erdöl, beyaz reformun sürdürülebilirliği için kamudan özele kaçışın ve kamuya tekrar geri dönüşün sebepleri iyice irdelenmesi gerektiğini ifade etti.  Sebebin sadece maddi kazanç olmadığını ancak en önemli unsurun ekonomik sebepler olduğunu da tekrarlayan Prof. Dr. Erdöl yazısında şunları kaydetti:

"Özel hastaneler "devlette kazandığının 2 katını" vererek yetişmiş, kendisine para kazandıracağını düşündüğü hekimleri adeta transfer etmektedir.

Bu meyanda özel sektör kendisine maddi katkıda bulunacak hekimleri kamudan adeta cımbızla seçerek almaktadır.

Bu transferler de hekimler yurtdışına gidiyor söylemiyle perdelenmektedir.

Peki, özel sektör bu parayı nereden almakta? Elbette ki hastalardan. Fark olarak, hatta fahiş farklar...!

Yüklü miktardaki farkları öderken biçare hastalar veya yakınları maalesef ses çıkartamamaktadır. Özel sektör yaptığının bedelini yılda bir kere olarak; kazandığının yanında adeta "bir çay parası kadar" ödeyerek ucu açık farkları almaya devam etmektedir.

Eğer uygulama bu şekilde devam edecek olursa kısa süre sonra hekim hareketliliğinin tekrar eskiye döneceğinden, kamudan özel sektöre hekim akışının tekrar başlayacağından eminim. Çünkü devlet verdiği ücretleri arttırdıkça özel sektör çıtayı biraz daha yükseltecektir. Hal böyle olunca vatandaştan özel hastanelerin talep edeceği farkın daha da artacağından kimsenin şüphesi olmasın. Devlet kurumları ödemelerde özel sektöre asla yetişemeyecektir; tıpkı güneşin arkadan vurması gibi, gölge daima önden gitmeye devam edecektir.

Türkiye'nin sağlık temalı en büyük devlet üniversitesinden son 4-5 yılda 500 dolayında birbirinden kıymetli akademisyen emeklilik veya istifa sonucu ayrılmış ve büyük çoğunluğu da özel sektöre geçmiştir. Bu sadece bir üniversiteden ayrılanlar. Varın gerisini siz düşünün.

Bu durum kamudaki hem sağlık eğitimini hem de sağlık hizmeti sunumunu olumsuz etkilemektedir.

Keza rutin hayatta yaşanan ve sıklıkla duyduğumuz, vatandaşlarımızın randevu almakta sorun yaşamasına, hem sağlığımız için hem de sağlık politikalarımız için risk oluşturmaktaydı.

Bu anlamda dikkat çekmek istediğim "Beyaz Reform" adeta kanayan yaralarımıza merhem oldu.

Reform ile kamu sağlık sistemi (Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve Üniversiteler) kaybettikleri hekimlerinin bir kısmını geri kazandı. Ancak korkarım ki özel sektör "kamudaki ücretin daha fazlasını" vererek tekrar aynı işi yapmasın!

Yani özel sağlık sektörü bu reform ile kaybettiği (!) kadrolara tekrar el uzatmasın!" 

Bunun için yapılması gerekenleri sıralayan Prof. Dr. Erdöl'ün yazısının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Yorumlar (0)