SBÜ Bursa Tıp Fakültesi ev sahipliğinde "Anadolu Tıbbı"na tarihi bir yolculuk yapılacak

Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa'da, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Bursa Tıp Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan "İntegratif ve Anadolu Tıbbı Kongresi"ne, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan akademisyenler katılım gösterecek.

SAĞLIK 05.05.2022, 11:40 06.05.2022, 13:55
SBÜ Bursa Tıp Fakültesi ev sahipliğinde "Anadolu Tıbbı"na tarihi bir yolculuk yapılacak

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Bursa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, SBÜ Bursa Tıp Fakültesinin Sağlık Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle 13-15 Mayıs tarihleri arasında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde "İntegratif ve Anadolu Tıbbı Kongresi"ne ev sahipliği yapacağını bildirdi.

ANADOLU TIBBINA EV SAHİPLİĞİ YAPAN BURSA, AYNI ZAMANDA KÜLTÜR BAŞKENTİ

Bursa'nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle bu kongrenin burada yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Kazancı, Anadolu tıbbında yüzyıllar boyunca birçok bilim insanına ev sahipliği yapan, bu alanda tıbbi gelişmelere hizmet eden ve özellikle Osmanlı zamanında şifalarıyla ünlenen Bursa'da bu kongreyi gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.

TÜRK CUMHURİYETLERİNDEN KATILIM OLACAK

Kongrenin ana temasının gelenekten kaynak alarak güvenliği ve etkinliği kanıtlanmış uygulamaları, bilimin ışığında insanlığın hizmetine sunmayı hedefleyen integratif tıp anlayışını yaygınlaştırmak olarak belirlendiğini söyleyen Kazancı, kongreye Türk Cumhuriyetlerinden katılım olacağını belirtti.

Kazancı, "TİKA'nın desteğiyle SBÜ olarak Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'dan üniversitelerin rektörleri ve akademisyenler katılacak. SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün başkanlığında Türk Cumhuriyetleriyle ilgili sağlık akademisinin oluşturulması adına iş birliği protokolleri açısından kongremiz ev sahipliği yapacak. Kongrede SBÜ Avrasya Sağlık ve Sosyal Araştırmalar UAM koordinasyonunda Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Sağlık Akademisi faaliyetleri kapsamında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da bulunan üniversitelerle iş birliği protokollerinin imzalanması hedefleniyor. Ayrıca sağlık anlamında geleneksel bilgilerin bilimsel platformda tartışıldığı, uluslararası iş birliklerinin yapıldığı, Sağlık ile Tarım ve Orman bakanlıklarımızın çalıştaylarla destek verdiği, çok paydaşlı güzel bir kongre olacak." ifadelerini kullandı.

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI KONUŞULACAK

Kongrede geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamaları eksenli olarak alanında önemli davetli konuşmacılar, bildiriler, posterler, çalışma grupları ve ödül takdiminin yer alacağını aktaran Kazancı, "Buradaki amacımız, gelenekten gelen tıbbi bilgileri, bilimin ışığında akademik platformda modern tıpla entegrasyonunu sağlamak ve bu alanda ülkemizdeki çok değerli hocalarla bilim insanlarının buluştuğu, integratif tıp mantığıyla geleneksel tıpla modern tıbbı birleştiren bir tıp nosyonu hakkında bilim insanlarına ve meslektaşlarımıza bilgi vermek. Aynı zamanda Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu ile birlikte halka yönelik bilgilendirici toplantılar yapmak." diye konuştu.

TARİHİ BİR YOLCULUK YAPILACAK

"35 panel, 125 konuşmacıyla bir kongre gerçekleştireceğiz"

Kazancı, kongrenin açılışında "Anadolu Tıbbı" sloganıyla tıp alanında tarihi bir yolculuk yapılacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Anadolu hangi bilim insanlarına ev sahipliği yapmış, burada hangi çalışmalar gerçekleştirilmiş bunları ele alacağız. Dünyada ilk tıp okulu aslında Selçuklu zamanında Gevher Nesibe Tıp Medresesi ve Darüşşifası. Dünyada hiçbir yerde hem tıp eğitimi verilen hem de sağlık hizmeti verilen bir uygulama yokken bizim topraklarımızda 1200'lü yıllarda Selçuklu zamanında bu uygulanmış. Bursa'da da yine Osmanlının ilk tıp okulu ve medresesi Yıldırım Külliyesinde oluşmuş. Bursa'nın sağlıkta, tarihte öncü olması nedeniyle kongrede bunlara değineceğiz. Kongredeki bilimsel konu başlıklarımızdan bazıları Anadolu tıbbı ve Anadolu halk hekimliği, sağlığa bütüncül yaklaşım, akupunktur, kupa uygulaması, apiterapi, fitoterapi, hipnoz, ozon uygulamaları, müzik terapi, refleksoloji, fonksiyonel tıp. Yaklaşık 14 alanda atölye çalışmalarını içeren 35 panel, 125 konuşmacıyla güzel bir kongre gerçekleştireceğiz."

Yorumlar (0)