Prof. Dr. Sözeri: “Nadir hastalıklarda erken tanı hayat kurtarır”

28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü kapsamında Prof. Dr. Betül Sözeri nadir hastalıklar ve çocukluk çağı romatizmal hastalıklar konusunda bilgi verdi.

SAĞLIK 01.03.2021, 12:30 01.03.2021, 12:25
Prof. Dr. Sözeri: “Nadir hastalıklarda erken tanı hayat kurtarır”

28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü kapsamında çocukluk çağı romatizmal hastalıkları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Betül Sözeri, çocuklarda tüm vücut sistemini etkileyen bu tür hastalıklarda erken tanı ve doğru tedavinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Dünyada 350 milyon, Türkiye’de ise 6 milyon kişinin nadir bir hastalığı olduğu tahmin ediliyor. Nadir hastalıkların yarısı çocukluk döneminde görülmeye başlıyor ve çoğunlukla yaşam süresini kısaltıyor. Nadir hastalıklarda farkındalığının artırılması erken tanı ve etkin tedavi uygulanması çocuklarda oluşması muhtemel sakatlıkların ve yaşamsal tehlikelerin önüne geçmek için kritik önem taşıyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Betül Sözeri nadir hastalıklar ve çocukluk çağı romatizmal hastalıklar konusunda bilgi verdi.

NADİR HASTALIKLAR ÇOCUK ROMATOLOJİNİN ÇALIŞMA ALANINA GİRİYOR

Sözeri, “Avrupa Birliği tarafından toplumda 10.000 kişiden beşini ya da daha az kişiyi etkileyen hastalıklar nadir hastalık olarak kabul ediliyor. Tüm dünyada 350 milyon kişiyi etkileyen yaklaşık 6-8 bin arasında nadir hastalık bulunuyor. Türkiye’de yaklaşık 6 milyon kişinin nadir bir hastalığı olduğu tahmin ediliyor. Çocukluk çağında bilinen birçok ana hastalığın yanı sıra tam olarak bilinmeyen hastalıklar da ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıkların tümü ‘nadir’ ya da ‘yetim hastalıklar’ olarak tanımlanıyor. Nadir hastalıkların çoğu çocuk romatoloji bilim dalının ilgi alanına giriyor” dedi.

ÇOCUKLUK ÇAĞI ROMATİZMAL HASTALIKLARI VÜCUT SİSTEMİNİ ETKİLİYOR

Prof. Dr. Sözeri, “Çocuklarda hareket sistemini etkileyen romatizmal hastalıklar hareket yeteneği ile birlikte vücut sistemini de etkileyebiliyor. Bu tür hastalıklar dikkatli ve sürekli tedavi edilmezse kalıcı eklem değişikliklerine ve işlem kayıplarına yol açabiliyor. Çocukluk çağının (0-6 yaş) En çok karşılaşılan romatolojik hastalığı Juvenil Idiopatik Artrit (JİA)’dır. JİA’nın En ağır şekli olan Sistemik Juvenile idiopatik Artrit (SJİA) sıklıkla beş yaş ve altı çocuklarda başlama eğiliminde olsa da tüm yaş grubu çocuklarda görülebilir. Bu belirtilere yol açan kontrolsüz ortaya çıkan iltihap durumudur ve bu iltihaba enfeksiyon dışı nedenler yol açar. Hastalığın seyri ve şiddeti çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilir. SJİA, Çocukta zamanında tanılandırılır ve iyi bir çocuk romatoloji merkezinde hasta kontrol altına alınırsa tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde öncelikle ‘inflamasyonu önleyici ilaçlar’ yanında ‘uzun etkili ilaçlar’ adı verilen ilaçlar da kullanılıyor” diye ekledi.

TEDAVİ EDİLMEZSE YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLER

Prof. Dr. Sözeri, son olarak şu bilgileri verdi: “Çocuklarda görülen nadir romatolojik hastalıklar için de en büyük paydayı ‘otoinflamatuar hastalıklar’ oluşturur. Bu grupta yer alan hastalıklarda genellikle tekrarlayan yüksek ateş deri döküntüsü karın ağrısı eklem ve iç organ tutulumu vardır eğer tedavi edilmezlerse yaşamı olumsuz yönde etkilerler.”

Yorumlar (0)