Milli aşımız sayesinde alt yapımız oluşacak

Yerli aşı TURKOVAC'ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı Faz-3 klinik çalışmasına İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki İnaktif Covid-19 Aşısı Uygulama Merkezi’nde devam ediliyor. Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Faz-3 çalışmalarının bitmesine sayılı günler kaldığını duyurdu.

SAĞLIK 23.11.2021, 13:17 23.11.2021, 00:49
Milli aşımız sayesinde alt yapımız oluşacak

TURKOVAC'ın Faz 3 çalışmasına ülke genelinde 28 ilde ve 41 merkezde devam ediliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Şefi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, "Bu çalışmada da sona yaklaştık diyebiliriz. Normalde 2'inci dozdan sonra 3'üncü doz aşı, 6 ay kadar sonra yapılır. Biz bu çalışmada 3 ile 9 ay arasında yapıyoruz. Son aşamada Sinovac ile TURKOVAC aşılarının etkinlikleri karşılaştırılacak." dedi. 

TÜRKİYE GENELİNE YAYILMASI İÇİN AZ KALDI

Tüm bölgelerden elde edilen verilerin bir merkezde toplanacağını bildiren Dökmetaş, araştırma sonrası süreci kısaca aktardı: "Antikor seviyeleri dâhil olmak üzere aşının tüm etkinlikleri masaya yatırılacak. Son aşamada ise tüm bilgiler bir esere ve yayına dönüştürülecek. Bu yayın çıktıktan sonra gerekli ulusal ve uluslararası kurumlara başvurarak teyit istenecek. Gerekli onaylar alındıktan sonra Türkiye'de ve yurtdışında TURKOVAC, güvenle yapılabilecek. Hastanemizde aşının sonuçları 6 aya kalmadan birkaç ay içerisinde ortaya çıkacak aşamaya geldi. Süreç hızla işliyor. Aşı uygulamasını Türkiye geneline yaymak için sayılı günler kaldı diyebiliriz. İyi bir aşamadayız diyebilirim"

RİSK GRUBUNDAKİLER MUTLAKA GRİP VE ZATÜRRE AŞISI OLMALI

Prof. Dr. Dökmetaş, "Aşılı olsanız bile önlemler çok önemli. Aşınız koruyucu olsa bile yeni çıkan varyant ve mutasyonlara karşı da yeniden hasta olabiliyorsunuz. Aşı oldum ile yeni hastalandım diye düşünmesin kimse. Çünkü aşı olanlar hastalığı büyük bir olasılıkla ayakta ya da hafif şekilde atlatıyor. Risk gurubundaysanız mutlaka grip ve zatürre aşılarını olsunlar." İfadelerini kullandı.

COVİD 19'DAN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR: SAYESİNDE ALT YAPIMIZ OLUŞACAK

Dökmetaş, "Koronavirüs enfeksiyonu belki 5 ile 10 yıl bile sürebilir. Biz her yıl insanlara grip aşısı yapıyoruz. Neden? Her yıl dünyada grip salgını devam ediyor. Belki bu da koronavirüs de böyle bir seyir gösterecek. Bu virüsün anası olan koronavirüsü 70 yıldır biliyoruz. Covid-19 olarak yeni çıktı. Sars ve Mers de akciğeri etkiliyordu. Ancak koronavirüsün etki alanı çok daha geniş. Beyni, kalbi pankreası etkileyebiliyor, kısırlığa yol açabiliyor. Toplumda aşı olursam kısır olurum diye bir inanış var. Bu tamamen yanlış bir inanış. Tam tersi hastalığı geçirirseniz kısırlık ile karşılaşabilirsiniz. Covid 19'dan daha öğreneceğimiz çok şey var. Hastalanmadan korunmamız lazım. Bunun da tek yolu aşı. Kendi milli aşımızı olması bizim için ilk olacak. Bu sistemi kurduğumuzda bir başka salgın olduğunda hızlı bir şekilde ona yönelik de o aşıyı yapabileceğiz. TURKOVAC sayesinde bir alt yapımız da oluşacak." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)