Lavantanın faydaları: Hatırlama, konsantrasyon ve ağrıyı azaltmada etkili

Lavantanın bazı hastalıkların tedavisinde, ağrıyı azaltmada ve hatırlamadaki etkileri üzerine yapılan çalışmalar bu durumlarda olumlu etki bıraktığını ortaya koyuyor. Ancak yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç var.

SAĞLIK 07.09.2021, 14:20 07.09.2021, 14:53
Lavantanın faydaları: Hatırlama, konsantrasyon ve ağrıyı azaltmada etkili

PubMed’de yayınlanan bir çalışmaya göre, lavanta esansiyel yağının, hamilelere doğum esnasında yapılan epizyotomi, vajinal kesiler olan kadınlarda ağrıyı ve kızarıklığı giderdiği ortaya konuldu. Başka bir çalışmaya göre ise, aromaterapi olarak da bilinen lavanta özünün solunmasının sezaryen doğumlarında ağrıyı azaltıyor.

LAVANTANIN SAÇLARA ETKİSİ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR

Saç derisine lavanta yağı ve diğer bitki esansiyel yağlarının karışımıyla düzenli olarak masaj yapmak, alopesi areata kaynaklı saç dökülmesini yavaşlatmaya yardımcı olabiliyor. Lavanta yağının saçların uzamasına da yardımcı olup olmayacağını görmek için araştırmalar halen devam ediyor.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

BAZI HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Antik Roma askerleri, mide rahatsızlığı ve diğer hastalıkları tedavi etmek için lavantanın antibakteriyel gücünden faydalanırdı. Bazı araştırmalara göre ise, bitkinin uçucu yağının kolit, ağrı ve ishale yol açabilen kolon iltihabı ile savaşmaya yardımcı olabiliyor.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM OLABİLİR

Lavanta, dayanıklılığı az olan bitkileri çabucak öldüren zehirli bölgelerde büyür. Kökleri kurşun ve çinko gibi ağır metalleri emer ve yapraklarında depolar. Bu, endüstriyel sitelerin ve kirlenmiş bahçe arazilerinin temizlenmesine ve eski haline getirilmesine yardımcı olabilir.

HATIRLAMA VE KONSANTRASYON ÜZERİNDE DE ETKİSİ VAR

Yakın tarihli bir araştırmaya göre, bir sınavdan hemen önce lavanta koklayan hemşirelik öğrencilerinin akranlarından çok daha yüksek puan aldığını ortaya koydu. Bu sınava girenler daha fazla bilgiyi akıllarında tuttular, daha iyi konsantre oldular ve daha az endişeliydiler.

Kaynak: WebMD

Yorumlar (0)