Covid öncesi ve sonrasında Donuk Omuz Sendromu'na dikkat edilmeli

Prof. Dr. Cemil Ertürk, pandemi döneminde “Donuk Omuz Sendromu”na dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Sendromun sebebi tam olarak bilinmese de genellikle hareketsiz yaşam tarzı olan kişilerde ortaya çıkmakta. Prof. Dr. Ertürk, ilaç ve fizik tedavi uygulanmasını tavsiye etti.

SAĞLIK 11.03.2021, 14:20 03.09.2021, 12:42
Covid öncesi ve sonrasında Donuk Omuz Sendromu'na dikkat edilmeli

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İstanbul, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Cemil Ertürk, “Özellikle 40 yaşlarından sonra kadınlarda sık görülen donuk omuz hastalığı, geceleri uyutmayacak kadar ıstıraplı bir ağrı ile seyretmektedir. Şeker hastalığı, tiroid hastalıkları ile kalp ve damar hastalıkları olan kişilerde daha sık görülen Donuk Omuz Sendromu’nun sebebi tam olarak bilinmemektedir” dedi.

DİNLENMEKLE GEÇMEYEN AĞRILAR OLABİLİR

Ertürk, Donuk Omuz Sendromu’nu, “vücudun en hareketli eklemi olan omuz eklem kapsülündeki iltihap; eklem sıvısının azalması sonucu omuz eklemini saran kılıfların büzülmesi ile kolunu belli bir noktadan öteye kaldıramama ve döndürememesi ile sonuçlanan hareket kısıtlığı dinlenmekle bile geçmeyen ağrılara neden olmaktadır” şeklinde açıkladı.

Hareketsiz yaşam tarzı olan kişilerde daha fazla görülen sendrom, geçirilmiş travmalara bağlı olarak omuzun uzun süreli sabit tutulması nedeniyle de gelişebilir.

İLAÇ VE FİZİK TEDAVİ UYGULANABİLİR

Ertürk, donuk omuzda öncelikle ilaç ve fizik tedavi yöntemlerinin kullanılmasını tavsiye etti. Ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçların faydalı olduğunu ve çoğu zaman donuk omuzda eklem içine kortizon enjeksiyonun yeterli olabileceğini söyledi. İlaç tedavisine ek olarak ağrı ve hareket kısıtlılığına yönelik fizik tedavi uygulamalarının da yetersiz olduğu durumlarda; anestezi altında omuz ekleminin manüplasyonla hareket yeteneği kazandırılabileceğini kaydetti. Tüm bu tedavilere yanıt alınamazsa, en son artroskopik cerrahi (kapalı ameliyat) ile eklem kapsülünün gevşetilebileceğini söyledi.

COVİD 19 GEÇİRENLER DE DİKKATLİ OLMALI

Covid sürecinde omuz hareketlerinin iyi izlenmesi ve omuzda geçmeyen inatçı ağrılarda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Ertürk konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Henüz Covid 19 ile donuk omuz hastalığı arasında henüz bir ilişki bildirilmemekle birlikte, bu konuda bilimsel araştırmaların tüm dünyada sürdüğü bilinmektedir. Donuk omuz hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber, şeker, tiroid hastalıkları gibi otoimmünolojik hastalıklar sorumlu tutulabiliyor. Benzer şekilde, corona hastalığında da akciğer dışında gelişen diğer vücudun tutulmasına neden olan immünolojik nedenler, donuk omuz hastalığının gelişimine de neden olabileceği düşünülmektedir. Ek olarak, corona hastalığı sırasındaki depresyon ve anksiyete de etkileyebilir. Tüm bunların yanında, sitokin fırtınası sırasında kontrolsüz salınan vücuda ait sitokinlerin, coronalı hastaların omuz eklem kapsülüne erişip; kapsül iltihabına neden olarak donuk omuz oluşturabileceği de bilimsel olarak hala araştırılmaktadır.”

Yorumlar (1)
Aylin Aykut Cengiz 3 yıl önce
Prof Dr Cemil Ertürk hocam ve ekibine çok teşekkürler.12 yıldan beri gitmediğim hastane muayene olmadığım doktor kalmadı omuz çıkma problemimi tek bir başarılı operasyon ile çözüme ulaştırdı.Kendisi çok ilgili babacan sonuç odaklı biri Allah razı olsun. Başarılarını devamını diliyorum.