Araştırma: Pandemide ergenlerin ekran süresi iki katına çıktı

Yeni bir araştırmaya göre, ABD'li gençler Covid 19 karantinaları sırasında ekran sürelerini önemli ölçüde artırdı. Eğitimle ilgili olmayan ekran süresinin günde yaklaşık dört saat arttığı bulgusu paylaşıldı.

SAĞLIK 03.11.2021, 13:12 18.11.2021, 11:11
Araştırma: Pandemide ergenlerin ekran süresi iki katına çıktı

JAMA Pediatrics'te bulguları yayınlanan araştırmaya göre, ABD'li gençler arasında eğlence amaçlı ekran süresi pandemi öncesinden iki katına çıkarak pandemi sırasında günde yaklaşık sekiz saate çıktı. Araştırmacılar, bu tahminin uzaktan öğrenme veya okul çalışmaları için ekranlarda harcanan zamanı içermediğini, bu nedenle toplamın muhtemelen çok daha yüksek olduğunu ifade etti. Araştırmanın bulguları çoğu 12 ve 13 yaşındaki ABD'li 5.000'den fazla ergenle yapılan bir anket ile elde edildi.

STRES SEVİYESİ ARTTIKÇA EKRAN SÜRESİ ARTIYOR

San Francisco California Üniversitesi'nde pediatri bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Jason Nagata, "Daha fazla ekran zamanı, daha zayıf zihinsel sağlık ve gençler arasında daha fazla stres ile bağlantılıydı " dedi.

Nagata, "Sosyal medya ve görüntülü sohbet sosyal bağlantıyı güçlendirmek için kullanılabilse de, daha yüksek ekran kullanımı bildiren gençlerin pandemi sırasında daha az sosyal destek hissettiklerini gördük."

Araştırmada gençlerin oyun oynayarak, mesajlaşarak, sosyal medyayı kullanarak, görüntülü sohbet ederek, internette gezinerek ve film, video veya televizyon programı izleyerek veya yayınlayarak geçirdikleri zaman incelendi.

Ankete göre, tüm katılımcılar için ekran süresi artarken, siyahi gençler, İspanyol gençler ve düşük gelirli hanelerden gelenler ekranlarda diğerlerinden daha fazla zaman harcadılar. Nagata, bunun diğer faaliyetler için gelirin yeterli olmaması veya güvenli, açık alanlara erişim eksikliği gibi faktörlere bağlı olabileceğini belirtti.

Fotoğraf: Freepik

EBEVEYNLER DİKKATLİ OLMALI

Nagata, artışın sebepleri ne olursa olsun, ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini söyleyerek, "Ekran zamanının pandemi sırasında eğitim için önemli faydaları olsa da, ebeveynler aşırı ekran süresinden kaynaklanan olumsuz zihinsel sağlık risklerini azaltmaya çalışmalı" ifadelerini kullandı.

Nagata, ebeveynlerin gençlerle ekran zamanı hakkında sık sık konuşmasını ve bir aile medya planı geliştirmesini önerdi. "Ebeveynler, kendi ekran zamanı uygulamalarıyla çocukları için rol model olarak hareket etmelidir." dedi.

Yine de, pandemi gibi ekran süresinin azalacağı konusunda umutlu değil.

EKRAN SÜRESİ ARTIK PANDEMİ ÖNCESİ GİBİ OLMAYABİLİR

Nagata, "Salgın azaldıkça, gençler okul ve sosyal etkinliklerinden bazılarını ekranlardan kişisel olarak geçirebilecekler." diyerek, şöyle devam etti: 

"Ancak, sanal veya hibrit seçeneklerin artan kullanılabilirliği nedeniyle, ekran kullanımının pandemi öncesi seviyelerden daha yüksek kalması muhtemel."

Kaynak: Web MD

Yorumlar (0)