"Toplumsal bağışıklığın kazanılması gerekiyordu"
Türkiye’de salgınla mücadele için konulan kurallara uyma noktasında gün geçtikçe daha az riayet ediliyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Sorumlusu ve Uluslararası Doktorlar Derneği Diyarbakır Temsilcisi Doç. Dr. Eşref Araç, salgınla mücadelede belirlenen kurallara riayet edilmesi üzerine açıklamada bulundu.
Bu durumun alışkanlıklara uzun süreli motive olmanın zor olmasından kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Araç, “Bununla birlikte normalleşmeye geçmemiz gerekirken normalleşmeyi yanlış anlamamızdan kaynaklanan bir durum oldu” dedi.
KURALLARIN ESNEMESİ TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞA ERİŞTİKTEN SONRA OLACAKTI
Araç, Şöyle devam etti:
“Neredeyse iki yıla yakın bir kısıtlama durumu söz konusu. Bu uzun sürede sürdürülebilirliği çok da yok gibi. O yüzden aslında beklenen şuydu: evet böyle bir duruma geçilmesi gerekiyordu ama toplumsal bağışıklık kazandıktan sonra. Yani, aşı oranlarımız istenilen seviyeye gelseydi zaten bu yapılacaktı. Ancak toplumsal bağışıklık sağlanmadı. Dolayısıyla tedbirlerin tamamen kaldırılması doğru bir karar değil. Ancak kısmi de olsa normalleşmemiz gerektiği de açıktır.”
TEMKİNLİ OLMAKTA FAYDA VAR FAKAT KISITLAMALARDAN UZAKLAŞMANIN FAYDASI DA YOK
Konunun sağlık boyutunun yanı sıra sosyal ve ekonomik boyutuyla da değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Araç, temkinli olmakta fayda olduğunu ama kesin kısıtlamalardan da uzaklaşmanın toplumsal açıdan bir fayda sağlamayacağını sözlerine ekledi.