PROBES kapsamında otizmli bireylerde yaşanan gelişmeler takip ediliyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında geçen sene imzalanan protokol ile başlayan PROBES projesinde değerlendirme aşamasına geçildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen PROBES, Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı bulunan kişilere uygun beslenme alışkanlığı sağlanması amacıyla hayata geçirilen bir proje. Bu kapsamda probiyotik ürünleri teslim edilen otizmli bireyler ve aileleriyle yüz yüze görüşme yapılarak otizmli bireylerde yaşanan gelişmeler takip ediliyor.
PROBES NEDİR?
Probiyotik Ürün Geliştirme, Üretme ve Beslenme Danışmanlığı Projesi olan PROBES, Kocaeli’de ikamet eden Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı bulunan kişilere uygun beslenme alışkanlığı sağlaması için planlanan bir projedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi ortaklığı ile yürütülen proje kapsamında probiyotik ürünler için AR-GE çalışması yapılırken Büyükşehir tarafından yürütülen saha çalışması ile otizm tanılı bireyler tespit ediliyor.
SAHA ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
Probiyotik ürünlerin yanında otizmli bireylere uygun spor egzersizleri ve ruhsal alanda da bireyler ve ailelerin desteklenmesi amaçlanan PROBES projesinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Yaşam Bilimleri Fakültesi akademisyenleri bir araya gelerek otizmli bireyler ve aileleri ile KOÇDER derneğinde yüz yüze görüşme yaparak değerlendirmelerde bulundu. Otizmli bireyler ve ailelerinin bütüncül bir gelişim açısından desteklenmesi hedeflenirken, saha çalışmaları sürdürülüyor.
Probiyotik ürün temin edilen aileleri daha yakından tanımak ve spora olan ilgilerini keşfetmek için programa Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Yaşam Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Büyükkayhan, Egzersiz ve Spor Bilimleri Anabilim Dalı Doç. Dr. Erdal Bal, Arş. Gör. Esra Aydemir ve Arş. Gör. Mustafa Baş, Psikoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ekin Emiral katıldı.
AİLELERE EĞİTİM VERİLDİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında geçen sene imzalanan protokol ile probiyotik ürünler için AR-GE çalışması başlatılmış, 64 otizmli bireyin taraması gerçekleşmişti. Değerlendirmesi yapılan otizmli bireyler arasından 57 kişinin ailelerine de üretilen probiyotik ürünler teslim edilirken, ayrıca bireyler ve ailelerine de eğitim verildi.