Bronşite ne iyi gelir?

Bronşlar içimize çektiğimiz havayı, kanın oksijenlendirildiği alveol denilen keseciklere taşıyan hava yollarıdır. Bronşit ise bu yolların bazı etkenler nedeniyle inflamasyonudur.

GENEL 15.03.2023, 11:00 15.03.2023, 11:18 Admin
Bronşite ne iyi gelir?

Akut bronşit tehlikeli bir hastalık değildir. Genellikle balgamlı veya balgamsız öksürük ataklarıyla kendini gösterir.
Bronşite yakalanmamak için yapılacak bazı davranış değişiklikleri yaşam kalitesini artırması bakımından önerilmektedir.

Akciğerleri tahriş edecek maddelerden kaçınmak ve kimyasallardan uzak durmak bunun birinci adımıdır. 

Sıcak ve nemli hava, öksürüklerin sökülmesine yardımcı olur. 

Eğer soğuk hava öksürüğünüzü şiddetlendiriyor ve nefesinizin daralmasına neden oluyorsa, dışarı çıkmadan önce soğuk hava için yüz maskesi takmaya çalışın.

BELİRTİLERİ

Akut ve kronik bronşitin belirtileri şu şekildedir:

Öksürük

Göğüs ağrısı

Hırıltılı nefes alma

Beyaza yakın, sarımsı ve yeşilimsi renkte aşırı miktarda balgam(mukus) üretimi

Nefes daralması

Ateş ve titreme

BRONŞİT VE ZATÜRRE ARASINDAKİ FARK

Belirtileri dolayısıyla bu iki hastalık birbirine çok benzerdir. İki rahatsızlıkta da ateş, öksürük, halsizlik, göğsünüzde bir ağırlık hissedersiniz ve bazen bronşit zatürrenin evrelerinden biri olarak gelişir.

Benzerliklerin dışında, iki hastalığın durumu ve koşulu birbirinden farklıdır. Öncelikle, bronşit bronş tüplerine bağlıdır, fakat zatürrenin etkileri alveollerde ya da akciğerlerdeki hava keselerinde görülür. İkincil olarak, zatüre belirtileri genellikle daha kötüdür. Ayrıca, zatürre özellikle yaşlı insanlar veya diğer savunmasız bireyler için hayati risk taşıyıcı bir rahatsızlıktır.

BRONŞİTE NE İYİ GELİR?

Medikal tedavilere ek olarak yapılacak evde bakım uygulamaları bronşit hastalığının semptomlarını kontrol altına alarak rahatlatıcı etki gösterebilir.

Balgam problemi yaşayanlar için tuzlu su ile yapılan gargara son derece etkili uygulamalardan biridir. 1 bardak su ve 2 yemek kaşığı tuz ile hazırlanan karışımın düzenli aralıklarla uygulanması hem boğaz enfeksiyonunu yatıştırıcı etki gösterir hem de bu bölgedeki balgamın atılmasını sağlayarak hava yolunu rahatlatır.

Kuru ve nemsiz ortam havası kişinin solunum sıkıntısını artırıcı etki gösterir. Doğal nemlendiriciler ile ortam atmosferi ideal oranda nemlendirilebilir.

Akut bronşit hastalığı bronşiollerin ödem, mukus ve çeşitli hücresel kalıntılarla daralması sonucunda meydana gelir. Dolayısıyla ödemi kontrol altına almak ve mukus salınımını azaltmak için hastaların günde en az iki litre su tüketmesi gerekir.

ÇOCUKLARDA BRONŞİT

Sıklıkla 2 yaşından küçük çocuklarda görülen bronşit, hastanede kontrol altına alınması gereken nefes darlıklarına neden olabilir. Çocuklardaki bronşların çapı yetişkinlere göre daha dar olduğu için, hava yolları virüslerin etkisi ile daha kolay tıkanır ve bu da akciğerlere hava girmesini zorlaştırır. Prematüre doğan, doğuştan kalp ve akciğer sorunu olan, sigara dumanına sıklıkla maruz kalan ve anne sütü almamış çocukların bronşite yakalanma oranı diğer çocuklara göre daha fazladır. Çocuklarda bronşite yakalanma riskini yükselten bir diğer faktör ise kreş gibi kalabalık ortamlardır.

Yorumlar (0)