'Alerjiyi kendi haline bırakmayın' uyarısı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gerek, alerji semptomlarının kimi kişilerde yıl boyu sürdüğüne, kimilerinde ise mevsimsel olduğuna dikkati çekti.

GENEL 06.04.2022, 10:31 29.04.2022, 13:49 Admin
'Alerjiyi kendi haline bırakmayın' uyarısı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Gerek, alerjinin burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde yaşarma ve kaşıntı gibi semptomlara neden olduğunu hatırlatarak "Eğer bu tip şikayetler yıl boyu sürüyorsa evde beslenen bir hayvan, ev tozu ve akarlar alerjinin sebebi olabilir. Bu yüzden de belirtiler sürekli devam eder." dedi.

"MEVSİMSEL ALERJİ OKSİJEN ALIMINI AZALTABİLİR"

Özellikle ilkbahar ve sonbaharda karşılaşılan bu alerji türünde, dönemsel olarak havadaki polenlerin artmasıyla şikayetler artıyor.

Mevsimsel alerjinin oksijen alımını azaltabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Gerek, "Alerjik durum oluştuğunda belli yakınmalar ortaya çıkıyorsa tedavi olunması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

BELİRTİLER OMİCRON VARYANTI İLE BENZERLİK GÖSTEREBİLİR

Prof. Dr. Mustafa Gerek, alerjik nezlesi olanlarda, baharın gelmesiyle hapşırık, burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğazda kaşıntı hissi gibi Covid-19'un Omicron varyantına benzeyen semptomlar oluştuğuna işaret etti ve şunları vurguladı:

"Alerjik nezle ve Omicron'un semptomları birbirine benzediği için bu rahatsızlıklar karıştırılabilir. Daha önceki yıllarda da alerjisi olan kişilerin, bu semptomlarla karşılaştıklarında çok fazla endişe etmelerine gerek yok. Bu zamana kadar alerjik belirtileri olmayan bir kişide semptomlar ortaya çıktıysa hekime görünmek veya test yaptırmak faydalı olacaktır. Semptomlar eğer uzun süreli olmaya başlıyorsa bunun Omicron değil, alerji olduğu düşünülebilir. Çünkü Omicron semptomları çok uzun süre etkili olmuyor ama alerji, alerjene maruz kalındığı sürece devam ediyor."

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

"ALERJİ KENDİ HALİNE BIRAKILMAMALI"

Mevsimsel alerjide şikayetlerin sürmesi durumunda doktora gidilmesi gerektiğinin altını çizen Mustafa Gerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Alerji, solunum yolunu bütünüyle ilgilendiren bir rahatsızlık. Burundan başlayıp akciğere kadar giden bölgede alerjiyle ilgili yakınmalarınız varsa nefes alma ve oksijenlenme kaliteniz daha düşük olacaktır. Alerjinin halsizlik, burun tıkanıklığına bağlı baş ağrısı gibi etkileri de yaşam kalitesini düşürebilir. Dolayısıyla alerjik durum oluştuğunda belli yakınmalar ortaya çıkıyorsa tedavi olunması gerekiyor. Alerjinin kendi haline bırakılmasını tavsiye etmiyoruz."

Gerek, alerjinin en çok çocuk ve gençleri etkilediğini söyleyerek, "Vücudun reaksiyon gücüne bağlı olarak yaşlanmayla birlikte alerjiyle ilgili yakınmalar azalır ama zaman zaman ileri yaşlarda da alerjilerle karşılaşılabilir." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar (0)