Sağlık Bilimleri Üniversitesi, yerli medikal cihazların ülke ekonomisine katkısı için çalışma yürütüyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, yerli medikal cihazların ülke ekonomisine olumlu katkı sağlaması ve cihazların yurt dışına satışı için belgelenmesinin kolaylaştırılmasına yönelik projeyi tamamladı.

BİLİM, TEKNOLOJİ 22.11.2021, 14:45 22.11.2021, 15:22
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, yerli medikal cihazların ülke ekonomisine katkısı için çalışma yürütüyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Külliyesi, 15 Temmuz Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, "Medikal Cihaz, Test, Kalibrasyon, Ar-Ge, Eğitim ve Belgelendirme Merkezi Kurulumu Fizibilite Projesi"nin sonuçları paylaşıldı.

İHRACATIN ARTIRILMASI İÇİN ALT YAPI SAĞLANIYOR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Türkiye'de yerli medikal cihazlara olan güveni artırmak ve teşvik etme adına projenin öneminin altını çizerek rekabetçi bir medikal pazara erişmek ve ihracatın artırılması için alt yapı imkanları sağladıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Erdöl, "Çevre ülkelere de ihraç edebilecek yerli ve milli belgelendirme sisteminin kurulmasını arzu ediyoruz. Yerli ve mili medikal cihazların ülke içinde kolay dolaşımı, sonrasında ise uluslararası dolaşımı için uygun şartların oluşmasını sağlayacak danışmanlık hizmeti verilmesini amaçlıyoruz. Amaç, İstanbul, sadece Türkiye'ye değil, diğer ülkelere de hitap eden bir sağlık ekonomisinin başkenti olmasına katkı sağlamaktır. Üniversite olarak elimizi taşın altına koyup önemli bir faaliyetin yapılmasına ön ayak oluyoruz." dedi.

MEDİKAL CİHAZLAR TÜRKİYE'DE ÜRETİLİP TEKRAR TÜRKİYEYE SATILIYOR

Erdöl, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje için üniversitenin laboratuvar kapasitesinin artırılacağını duyurdu. Proje Koordinatörü Mesut Yurtçu, 2 kere çalıştay düzenlediklerini, anketler yapıp ve saha ziyaretlerinde bulunduklarını anlattı.

Yerli üretilip ihraç edilen ancak belgelendirmede zorlanılan medikal cihazların yabancı firmalar tarafından satın alınarak yüksek rakamlarla Türkiye'ye geri satıldığını söyleyen Yurtçu, şunları kaydetti:

"Yaptığımız toplantılarda girişimcilerin sorunlarını araştırdık. Sorunların başında gerek ülkemizde gerekse yurt dışında yerli medikal cihazların dolaşımının sağlanması, yurt dışında satılmaları için gerekli olan bazı belgelerin yüksek maliyetli olması yer alıyor geliyor. Projemizde yerli ve milli belgeleme standartları oluşturma ve geliştirmeyi, bu sayede İstanbul'un sağlık sektöründeki rekabet gücünü artırmayı, medikal cihaz sektörünün test, kalibrasyon ve Ar-Ge sürecini yönetmeyi amaçlamaktayız."

MİLLİ BELGELEME STANDARTLARI OLUŞTURULACAK

Projenin yürütücüsü, Teknopol İstanbul Genel Müdürü Orhan Çömlek, pandemi sürecinde çevrim içi olarak yurt dışından profesörlerle de projeye dair görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Çömlek, "Projeyi daha değerli kılabilmek için elimizden gelen her türlü çabayı yaptık. Medikal cihazların üretiminden özellikle CE belgelendirme süreciyle ilgili çalışmalar yaptık. Yurt dışında CE belgelendirilmesindeki uzun süreç ve bunlara ödenen yüksek rakamlar var. Sertifikalandırma ise karar verenlerin iki dudağı arasında olduğunu gördük. İnovasyon çalışmalarını değerlendirdik. Buna yönelik projemizi ilerlettik." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)